A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

Обговорення "Бюджета участі"

Дата: 11.12.2017 15:12
Кількість переглядів: 571

Що таке бюджет участі (громадський бюджет)?

Бюджет участі – інструмент прямої демократії, за допомогою якого мешканці міста залучаються до розподілу частини місцевого бюджету.
Мешканці селища, депутати, представники органів місцевого самоврядування, члени громадських організацій обговорюють пріоритети розвитку громади. Після консультацій та обговорень у громади формується бачення, які ідеї слід реалізувати першочергово.
Простими словами «бюджет участі» – це можливість громади реалізовувати власні соціальні проекти за бюджетні кошти. 
Ви давно хочете, щоб у вашому мікрорайоні з’явився простір для відпочинку молоді? Мрієте, щоб на вулиці встановили велопарковку або маєте інші соціально-важливі ідеї? Тоді бюджет участі – ваш шанс зробити свій внесок у розвиток Білолуцької громади. Ви даєте ідею та її технічне обґрунтування, а реалізовує її місцева влада за бюджетні кошти. Головне, щоб вашу ініціативу підтримала  Білолуцька громада.

Етапи реалізації проекту

Після подачі пропозиції заявником, проект проходить перевірку. У разі необхідності та  за обов’язкового погодження з автором, до нього можуть вноситися корективи. Далі всі проектні пропозиції, які відповідають вимогам та пройшли верифікацію (перевірку), будуть представлені для голосування громадськості. 
Важливо те, що власне мешканці селища своїм голосуванням обиратимуть кращі проекти. Реалізація проектів відбуватиметься протягом 2018 року, проводитиметься контроль за виконанням завдань, а по завершенню буде здійснено публічний звіт. 

Основні вимоги до проектної пропозиції:

  1. одна заявка – один об’єкт;
  2. вартість проектної пропозиції не повинна перевищувати 100 тис. гривень та повинна бути втілена протягом одного календарного року.
  3. якщо проектна пропозиція передбачає використання земельної ділянки, то вона має належати до власності територіальної громади.
  4. реалізація проектної пропозиції можлива лише в тому випадку, якщо вона спрямована на користь всіх білолучан, а не на конкретну особу.

Як обиратимуться переможці?

За кращі проекти голосуватимуть не депутати, не члени виконкому, а виключно фізичні особи – мешканці Білолуцької громади. Як вже повідомлялося, всі заявки, які відповідатимуть вимогам, будуть розміщені на офіційному сайті. Віддати свій голос білолучани зможуть під час електронного голосування на сайті. Важливо, що мешканці селища зможуть голосувати тільки за 1 проект.

Поради від експертів

Щоб реалізувати власну ідею для вдосконалення життя міста в рамках бюджету участі необхідно чітко обрати об’єкт, який можна змінити на краще. Об’єкт необхідно обрати такий, що буде цікавий для більшості жителів селища й не викликатиме супротиву в громаді. 
Ідея повинна бути реалістичною, адже міський бюджет завжди обмежений. 
Важливим є те, щоб ініціювала ідею не одна людина, а група відповідальних громадян, які вболівають за свій об’єкт чи ініціативу. 
Після підготовки проектної пропозиції необхідно переконати жителів селища, щоб вони підтримали ініціативу на голосуванні. 
Необхідно написати у проектній заявці максимальну конкретику, щоб громадяни, які обиратимуть найкращу ідею, чітко бачили результат. Найкращий варіант – візуалізація задуманого (макет, малюнок, ескіз тощо). 
Найголовніше у бюджеті участі – довіра до міської влади, яка реалізовуватиме проектні пропозиції переможців голосування. Адже у цьому процесі не мають важелів впливу ані чиновники, ані селищний голова. Безпосередню участь приймають лише мешканці Білолуцької громади .

 

Трохи історії

Модель «бюджету участі» виникла у 1987 році. Протягом 10 років вона тестувалася у різних містах Бразилії. У 1997 – 2000 рр. ідея участі громадян у розподілі бюджетних коштів поширилася Латинською Америкою, а з 2000 р. – досягла країн Північної Америки, Європи, Африки, Азії та Австралії. 
У сусідній Польщі бюджет участі запрацював у 2011, а в Україну поняття прийшло минулого року. За підтримки Фундації ПАУСІ міста Чернігів, Черкаси та Полтава запровадили бюджет участі  у рамках Проекту «Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення справжнього партнерства з органами влади» (за сприяння Польсько-канадської програми підтримки демократії). 
В смт.Білолуцьк «бюджет участі» запроваджений у 2017 році на початку листопада- грудня. Положення про бюджет участі  депутати підтримали на двадцять шостій сесії Білолуцької селищної ради 08.12.2017 року. Крім того, у селищі відбувся ряд навчальних семінарів. Проект реалізовується в Білолуцькій громаді за підтримки  Г.О."Осинівська". 
Загалом, бюджет участі практикується більш ніж у 1500 містах на всіх континентах Землі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора