A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

ТЕРМІНОВО! ВАЖЛИВО ДЛЯ УСІХ! НЕОБХІДНІ ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ ЩОДО ЗАХИСТУ ВІД КОРОНАВІРУСУ!

Дата: 16.03.2020 09:36
Кількість переглядів: 526

 

 

Рекомендації щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків COVID-19 в закладах громадського харчування, продовольчої торгівлі  та при наданні транспортних послуг

Поширення випадків нової коронавірусної інфекції (COVID-19) в країнах Європейського союзу та країнах, що ділять спільний державний кордон з Україною, потребують підвищення рівня обізнаності, посилення та проведення додаткових профілактичних заходів в закладах громадського харчування, продовольчої торгівлі та при наданні транспортних послуг на всій території країни.

Загальна інформація про захворювання

Коронавірусна інфекційна хвороба COVID-19 була вперше виявлена в місті Ухань провінції Хубей Китайської народної республіки в грудні 2019 року. Вірус SARS-CoV-2, який викликає захворювання COVID-19 відноситься до групи респіраторних вірусів та відповідно усі заходи профілактики його поширення є аналогічними заходами попередження поширення гострих респіраторних вірусних захворювань, в т.ч. грипу.

Вірус передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті.

 

Основні профілактичні індивідуальні заходи

До основних індивідуальних профілактичних заходів належать:

  • гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;
  • гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;
  • утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра);
  • утримання від дотиків обличчя руками;
  • у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель, ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома та утриматись від відвідувань місць скупчень людей;
  • використання медичної маски за наявності респіраторних симптомів, перерахованих вище, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски.

Попереджувальні заходи з організації роботи в закладах         

      громадського харчування, продовольчої торгівлі

 

Необхідно:

  • провести роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
  • роздрукувати та/або оновити інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками;
  • не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян;
  • забезпечити та контролювати постійну наявність рідкого мила, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів як для персоналу, так і для відвідувачів;
  • забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин), провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил;
  • забезпечити можливість використання спиртовмісних  антисептиків для відвідувачів;
  • оновити контактну інформацію про заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу при виникненні інфекційних хвороб та використовувати її в роботі, поширити серед працівників;
  • користуватися послугами лише надійних постачальників, які дотримуються високих стандартів гігієни та вимог роботи з персоналом;
  • забезпечити відвідувачів достатньою кількістю одноразових серветок на столах обслуговування (та при видачі меню на виніс).

Дезінфекція, прибирання та утилізація

Необхідно:

  • забезпечити вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів та провітрювання не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни;
  • проводити обробку поверхонь, місць контакту рук відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, барні стійки, дитячі кімнати, тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції;
  • мінімізувати ручне миття посуду та, за можливості, забезпечити миття в посудомийних машинах при високих температурах;
  • забезпечити окреме місце для знешкодження використаних персоналом засобів індивідуального захисту та одноразового посуду, що використовується, в пластикові пакети, що закриваються;
  • забезпечити знезараження (дезінфекцію) зібраних матеріалів перед знешкодженням протягом або в кінці зміни.

Використання дезінфікуючих засобів

При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби та антисептики, зареєстровані відповідно до законодавства, та які мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні).

  • антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);
  • препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) - спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо) для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування)

Критерії розподілу об’єктів дезінфекції закладів громадського харчування, продовольчої торгівлі за ступенем ризику інфікування та режимами дезінфекції

Ступінь ризику інфікування

Об’єкт дезінфекції

Спосіб дезінфекції

Високий

посуд, кухонне приладдя

протирання, зрошування, замочування та занурення

шкіра рук персоналу

миття рук з милом або спиртовмісним антисептиком

Середній

 

 

поверхні робочих столів, обладнання тощо

протирання, зрошення

поверхні, що контактують з відвіду­вачами (столи, стільці, вітрини тощо)

протирання, зрошення

Низький

підлога, стіни, меблі тощо

протирання, зрошення

 

Попереджувальні заходи з організації роботи при наданні транспортних послуг

Дослідження свідчать, що використання громадського транспорту здатне збільшувати ризики інфікування гострими респіраторними захворюваннями до 6 разів. Найбільший ризик стосується осіб, що подорожують на довгі дистанції та користуються станціями пересадки або кількома видами транспорту.

  • проведіть роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
  • роздрукуйте та/або оновіть інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками (додаються);
  • не допускайте працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян;
  • забезпечте та контролюйте наявність рідкого мила, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів в місцях відпочинку персоналу, обслуговування та відстійниках для транспорту, а також в залах очікування, фойє та зонах обслуговування пасажирів;
  • за можливості забезпечте наявність спиртових антисептиків або диспенсерів для обробки рук антисептиком на міжміських, міжнародних маршрутах та станціях пересадки;
  • за можливості забезпечте пасажирів міжміських та міжнародних маршрутів одноразовими хустинками;
  • забезпечте наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника, який виходить на маршрут та/або працює в зонах контакту з пасажирами з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 спиртовий антисептик (100 мл) на 1 особу на зміну (до 12 годин), проведіть відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановіть відповідний контроль над дотриманням правил;
  • не розповсюджуйте або мінімізуйте кількість роздаткових матеріалів (журналів, брошур, рекламної інформації) на маршрутах;
  • оновіть контактну інформацію про заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу хворим на інфекційні хвороби, використовуйте її в роботі та поширте серед працівників.

Дезінфекція, прибирання та утилізація

  • забезпечте вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів, провітрювання залів очікування, фойє, зон обслуговування пасажирів не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни;
  • проводьте обробку поверхонь, місць контакту рук пасажирів (ручки дверей, місця сидіння, відкидні столики, раковини, інформаційні стійки тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції;
  • провітрювання та прибирання транспорту, вибіркова дезінфекція проводиться після закінчення зміни або не менше ніж двічі на добу для міжнародних маршрутів;
  • для міжнародних маршрутів, які прямують з/або через територію країн, в яких виявлені випадки COVID-19, проводяться додаткові дезінфекційні заходи, при яких дезінфекції підлягають всі поверхні салону;
  • забезпечте збір використаних персоналом засобів індивідуального захисту та використаного пасажирами міжміських та міжнародних маршрутів одноразових хустинок та одноразового посуду в пластикові пакети, що закриваються;
  • забезпечте знезараження (дезінфекцію) зібраних матеріалів перед знешкодженням протягом або в кінці зміни та/або по завершенні маршруту.

Використання дезінфікуючих засобів

При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфікуючі засоби та антисептики, зареєстровані відповідно до законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на оброблюваній поверхні).

антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);

препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) - спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);

для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи, хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування)

Не використовуйте при чистці салону стиснене повітря, яке може сприяти розповсюдженню вірусу. Не використовуйте побутові чи промислові пилососи до проведення дезінфекції.

На міжнародних маршрутах, якщо пасажир після проведення скринінгу був поміщений під спостереження/карантин, транспортний засіб підлягає заключній дезінфекції, яка проводиться кваліфікованими дезінфекторами за місцем закінчення маршруту.

Для отримання актуальної інформації, рекомендацій щодо планування, організації роботи та донесення її до працівників, користуйтесь надійними джерелами:

Розділ веб-сторінки Всесвітньої організації охорони здоров’я, присвячений новому коронавірусу:

https://www.who.int/health-topics/coronavirus

Веб-сторінки МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»:

https://phc.org.ua/      https://moz.gov.ua/

Сторінки у мережі Фейсбук:

https://www.facebook.com/phc.org.ua/

https://www.facebook.com/moz.ukr

 

Пам’ятка про самоізоляцію

 

Що означає «самоізоляція»?

 

Самоізоляція означає, в першу чергу, утримання від контактування з іншими людьми для того, щоб зменшити ризики інфікування. Це включає будь-які ситуації, коли ви можете тісно контактувати з іншими людьми (наприклад, близький контакт віч-на-віч на відстані менше 1 метра або тривалістю понад 15 хвилин). В тому числі публічні заходи, робота, навчання, релігійні служби, спортивні змагання, розважальні заходи, користування транспортом, екскурсії, відвідування ресторанів тощо.

Виключенням є лише звернення за медичною допомогою.

Для кого потрібна самоізоляція?

         Самоізоляція потрібна, в першу чергу, якщо:

  • Ви очікуєте результатів тесту на новий коронавірус
    COVID-19.
  • Якщо ви близько контактували з особами, що захворіли на COVID-19.
  • Якщо ви нещодавно повернулись з провінції Хубей Китайської народної республіки, Ірану, окремих регіонів Італії (Ломбардія, Пьемонт та Венето) – навіть при відсутності симптомів.
  • Якщо ви нещодавно повернулись з Китаю (окрім провінції Хубей), Таїланду, Японії, Південної Кореї, Сінгапуру, Малайзії, Тайваню та відчуваєте кашель, ускладнення дихання та/або підвищення температури.

Скільки триває самоізоляція?

Якщо вам було рекомендовано або ви прийняли рішення про самоізоляцію, вона повинна тривати не менше 14 днів з дати настання випадку, який став причиною самоізоляції – подорожі, контакту з хворим тощо.

         Як підготуватись до самоізоляції?

 

По-перше, спробуйте спланувати час самоізоляції так, щоб у вас не виникало необхідності виходити з дому або приймати відвідувачів та гостей, в тому числі поясність це друзям та родичам, а також спробуйте обговорити умови дистанційної роботи з роботодавцем.

Збережіть контакти вашого лікаря та попередньо повідомте його про причини вашого рішення про самоізоляцію, а також оберіть контактну особу з кола ваших друзів або родичів, до яких ви будете звертатись в першу чергу за допомогою.

 

Що робити, якщо я живу не сам/сама?

Якщо ви проживаєте з сім’єю чи сусідами, намагайтесь ізолюватись в окремій кімнаті, яку є можливість провітрювати. Якщо є можливість користуватись окремою ванною кімнатою та/або туалетом, а також харчуватись і готувати їжу окремо – скористайтесь нею.

Не забувайте про загальну гігієну, регулярне миття рук з милом, прибирання, в тому числі вологе прибирання поверхонь, гігієну кашлю та використання одноразових серветок та хустинок. При вимушених контактах з людьми, за можливості, одягайте медичну маску та викидайте її після використання або забруднення.

Якщо у вас є домашні улюбленці, ізолюйте себе від них також, або мінімізуйте контакт з ними.

Як мені харчуватися та здійснювати покупки?

Спробуйте мінімізувати походи в магазини. Якщо є можливість – попросіть друзів або родичів доставляти вам їжу до порогу дверей або користуйтесь послугами доставки з дистанційною оплатою їжі та інших необхідних товарів.

Що робити, якщо мені необхідно покинути житло?

Якщо все ж є невідкладна необхідність відвідати місця надання послуг – одягайте маску та мінімізуйте контакти.

Якщо потрібно скористатись транспортом – обирайте місце біля вікна та, за можливості, в пустих рядах. Користуйтесь антисептиком для рук та дотримуйтесь гігієни кашлю.

Якщо вам стало зле в громадських місцях – негайно зверніться за медичною допомогою.

Що робити якщо в мене з’явились симптоми?

Якщо під час самоізоляції у вас з’явились симптоми – кашель, ускладнене дихання, підвищена температура – негайно зверніться за медичною допомогою та повідомте про свою історію подорожей та можливого контактування з особами, хворими на гострі респіраторні захворювання

 

 

 

До уваги суб’єктів господарювання!

 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року

№ 211 «Про запобігання поширення на території України короновірусу COVID-19», виконання рішення районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 12.03.2020 року та з метою запобігання занесенню і поширенню на території Новопсковського району гострої респіраторної хвороби, спричиненої короновірусом COVID-19 наполегливо рекомендуємо вживати всі можливі заходи для захисту населення, додержання Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», правил торгівлі, захисту прав споживачів, а саме необхідно:

  1. провести роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
  2. не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян;
  3. користуватися послугами лише надійних постачальників, які дотримуються високих стандартів гігієни та вимог роботи з персоналом;
  4. забезпечити вологе прибирання з використанням дезінфекційних засобів;
  5. харчові продукти, які зберігаються на потужностях та  матеріали, які використовуються для пакування, повинні бути захищеними від будь-якого забруднення;
  6. розморожування харчових продуктів здійснюється таким чином, щоб мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів або формування токсинів у харчових продуктах.
  7. хліб та хлібобулочну продукцію бажано тримати запакованою в плівку;
  8. продаж кондитерських виробів проводити у попередньо розфасованому вигляді.

 

Дотримання операторами ринку чинного законодавства з питань гігієнічних вимог до обігу харчових продуктів є стовідсотковою гарантією їх безпечності та якості.

 

 

               Новопсковська районна державна адміністрація

                         Луганської області,

                                                     Новопсковське районне управління

                                            ГУ Держпродспоживслужби в

                        Луганській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора