A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білолуцька громада
Луганська область, Старобільський район

Платник податків - фізична особа допустила податковий борг з майнових податків: заходи стягнення такого боргу

Дата: 05.10.2021 10:06
Кількість переглядів: 263

Фото без опису

У Головному управлінні ДПС у Луганській області інформують. Платник податків може отримати інформацію про наявність (відсутність) податкового боргу, скориставшись Електронним кабінетом платника.

Вхід до цього сервісу здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Крім того, у разі виникнення у платника податків податкового боргу, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога не надсилається (не вручається), якщо загальна сума податкового боргу платників податків не перевищує ста вісімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян - 3060 гривень, це переважно фізичні особи - громадяни.

У відомстві зазначають, що фізичні особи – громадяни мають право звернутися з письмовою заявою до податкового органу:

за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земляної ділянки;

за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних нарахованої суми плати за землю.

Органами стягнення податкового боргу фізичних осіб є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень.

Орган стягнення звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податків – фізичної особи. Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюється державною виконавчою службою відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» (пункт 87.11 Податкового кодексу України).

Виконавчою службою в ході вжиття заходів примусового стягнення накладаються арешти на банківські рахунки та майно боржника, що унеможливлює відчуження боржником майна або розпорядження власними коштами, які знаходяться на рахунках до повного погашення податкового боргу визначеного у виконавчому листі.

Проте, податковий борг можна погасити самостійно, без примусового стягнення. У разі добровільної сплати наявного податкового боргу при заповненні розрахункового документу у полі «призначення платежу» необхідно зазначати код виду сплати 140 – надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу, що визначено вимогами наказу Мінфіну від 24.07.2015 р. № 666.

Головне управління ДПС у Луганській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора